Info

bouw-, hout- en ijzerwaren

Alles voor elkaar, alles voor de bouw

  • Bouwmaterialen voor ruw- en afbouw
  • Hout- en plaatmaterialen
  • Deuren en kozijnen
  • Dak- en gevelbekleding
  • IJzerwaren en gereedschappen
  • Tuinhout

Telefoon:

  • Aalsmeer: 0297 - 380610
  • Roelofarendsveen: 071 - 3312888
  • Wormerveer: 075 - 6281760

E-mail verkoop:

Openingstijden:
maandag t/m vrijdag 7.00 - 17.00 uur
zaterdag 8.00 - 12.00 uur (Aalsmeer 13.00 uur)

Lees meer
Thema: warmte- en geluidsisolatie
Bouwplein Carpentier Mooren » Coverstory's » Thema: warmte- en geluidsisolatie

Thema: warmte- en geluidsisolatie

BENG vervangt EPC


Nederland is steeds meer in beweging als het om verduurzaming van energie en klimaat gaat. Er zijn op zowel landelijk als Europees niveau afspraken gemaakt voor het verduurzamen van de woning- en utiliteitsbouw. Voorheen gaf de energieprestatie aan hoe energiezuinig het gebouw is. De  energieprestatie wordt nu nog uitgedrukt in de energieprestatiecoëfficiënt (EPC). Vanaf 1 januari 2020 wordt de EPC voor nieuwbouw, woning- en utiliteitsbouw, vervangen door BENG. BENG staat voor ‘bijna energieneutraal gebouw’. In BENG wordt de energieprestatie van een gebouw uitgedrukt met drie indicatoren:

De energiebehoefte van het gebouw
Het primair fossiele energiegebruik
Het aandeel hernieuwbare energie

Voor deze indicatoren worden afzonderlijke eisen bepaald maar ook voor de verschillende bouwvormen. De nieuwe BENG-eisen wijken af van de in 2015 gepubliceerde voorgenomen eisen. Dit heeft onder andere te maken met de overgang naar een nieuwe bepalingsmethode. Het is nog niet bekend wanneer de BENG-eisen definitief worden.  De voorgenomen eisen voor woningbouw zijn 25 kWh/m2/jaar voor zowel BENG 1 als BENG 2 en 50% voor BENG 3. Door toetsing en kostenoptimalisatiestudies zullen deze eisen waarschijnlijk nog bijgesteld worden. De voorgenomen BENG-eisen zijn indicatief tot ze zijn vastgesteld en in het Bouwbesluit zijn opgenomen.


Nieuwe bepalingsmethode energieprestatie

Per 1 januari 2020, zal de bijna energieneutraal gebouw berekening (voorheen EPC) gemaakt moeten worden volgens een nieuwe bepalingsmethode: de NTA 8800. Deze nieuwe norm is niet alleen van toepassing op nieuwbouw, maar zal ook gebruikt worden voor bestaande bouw, voor woning- en utiliteitsbouw. De huidige NEN 7120, waarmee EPC-berekeningen worden gemaakt, komt hiermee te vervallen. Halverwege dit jaar zullen de nieuwe BENG advieseisen gepubliceerd worden, waarna ze worden opgenomen in het Bouwbesluit. Vanaf dan zal ook de software beschikbaar komen waarmee BENG-berekeningen conform de nieuwe norm NTA 8800 gemaakt kunnen worden. In onderstaande link kunt u alvast de nieuwe bepalingsmethode downloaden.  

NTA 8800

 
Isoleren  

Om aan de BENG eisen te voldoen wordt goed isoleren steeds belangrijker. Goede isolatie zorgt voor meer comfort en zorgt tevens voor lagere energielasten. Een gebouw zonder isolatie zal veel warmte (energie) verliezen via ramen, muren, dak en vloer. Rd, Rc en U-waarden zijn termen die veel gebruikt worden als het om isoleren van gebouwen gaat. Een Rd-waarde geeft de warmteweerstand van het materiaal aan. Hoe hoger het getal hoe beter de warmteweerstand is, met andere woorden, de warmte wordt vastgehouden en de kou wordt tegengehouden. De Rc-waarde geeft de warmteweerstand van een complete constructie aan. Een Rc-waarde wordt in bouw gebruikt voor dak, gevel en vloer. Ook hier geldt, hoe hoger het getal hoe beter de warmteweerstand is. Bij de U-waarde gaat om zowel het soort isolatiemateriaal als het type materiaal waarvan het constructiedeel gemaakt is. Bij een U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) kun je opmaken hoeveel warmte een bepaald bouwdeel doorlaat. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de thermische isolatie. Hierbij is de dikte van het materiaal cruciaal, hoe dikker hoe beter de isolatie.

Ventileren

Bij goed isoleren hoort onontbeerlijk goed ventileren. Een goed geïsoleerd gebouw zonder ventilatie zorgt voor heel wat problemen zoals vocht, schimmels en gezondheidsklachten. Een goed ventilatiesysteem zorgt voor balans in luchtkwaliteit, comfort en energieprestatie van een gebouw. Door de nieuwe energieprestatie eisen, wordt het steeds moeilijker om de juiste balans te waarborgen. Hierdoor worden ventilatiesystemen complexer.

Luchtdichtheid

Het doel van luchtdicht bouwen is om ongewenste kieren en naden in de ‘schil’ van het gebouw zoveel mogelijk te beperken. Door luchtdicht bouwen voorkom je dat lucht, vocht of warmte ongewenst het gebouw binnenkomt of verlaat. Als lucht ongewenst van buiten naar binnen stroomt hebben we hier over infiltratie. Wanneer lucht van binnen naar buiten gaat spreken we over exfiltratie. Luchtdicht bouwen wordt toegepast bij en nieuwe en bestaande gebouwen. Luchtdichtheid aan de warme zijde van de gevelconstructie is noodzakelijk om de buitenlucht niet in contact te laten komen met de warme en vochtige lucht. Hierdoor wordt condensatie voorkomen. Naast energiebesparing is luchtdichtheid ook goed voor het wooncomfort en een goede geluidswering.

Uitgebreid assortiment

CarpentierMooren heeft een uitgebreid assortiment isolatiematerialen van leveranciers die topkwaliteit garanderen. Bij ons kunt u terecht op het gebied van gevelisolatie, dakisolatie, isolatie ten behoeve van wanden en vloeren, akoestische isolatie en spouwisolatie. Wij leveren o.a. producten van:

Rockwool – Recticel –  Kingspan – IsoBouw –  Unilin –  Isover –  Isovlas en Jackon.